Boekje open over corruptie bij Bank of China

China laat normaal weinig los over corruptie in haar banwezen, maar omdat enkele corrupte bankemployees waren gevlucht, deelde China gegevens met autoriteiten in de Verenigde Staten en Hong Kong. Enkele medewerkers van Bank of China verduisterden honderden miljoen euro’s.

Die ze spendeerden en witwasten in casino’s in Macou en Las Vegas. Bank of China ging onlangs naar de beurs, maar fatsoenlijk toezicht is er nog niet in China, meldt de Herald Tribune. Bank of China ging onlangs voor een recordbedrag van 8 miljard euro naar de beurs van Hong Kong. Of het een wijze investering is moet nog blijken, want corruptie en gebrekkig toezicht zullen in ieder geval nog jaren een probleem blijven, voorspelt de Trib. Zo’n 4.000 gevluchte Chinezen op hoge posities hebben tesamen bijna 40 miljard euro weggesluisd.
Drie graaiers van Bank of China die 400 miljoen hadden geroofd zijn er nu gloeiend bij en gaan voor jaren de bak in. Mooi detail uit de zaak: toen in Hong Kong in 2001 het gerucht de kop op stak over de gigantische fraude, begonnen de eerste rijen te ontstaan bij filialen van Bank of China in Hong Kong. De Chinese regering liet om aan de vraag te voldoen en paniek te voorkomen vrachtwagens vol biljetten van de drukkerij in het nabijgelegen Guangzhou naar Hong Kong rijden.

Meer China:
Chinese bank hype op beurs
Olierebellen Nigeria waarschuwen China met bom
Chinese leider Hu schiet raak op olie-safari in Afrika

Lees ook:Chinese bank hype op beurs
Lees ook:Hong Kong is in crisis toch gezellig
Lees ook:Beursgang: SNS, Burger King, en run op Bank of China
Lees ook:België waarschuwt: voetbal vatbaar voor omkoping
Lees ook:Chinese leider Hu op olie-safari in Afrika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.