Chinese leider Hu op olie-safari in Afrika

In de queeste naar olie brengt de Chinese president Hu Jintao een bezoek aan Nigeria. In dat land is China nog niet sterk vertegenwoordigd, in tegenstelling tot in Angola, Soedan en Congo. Terwijl allerhande rebellengroepen moordend rondtrekken, sleept China daar 30% van haar olie vandaan.

Die 30% staat voor 38,47 miljoen ton olie.
De Chinese president Hu Jintao zit meer in het vliegtuig dan in de verboden stad. Vorige week nog in Washington, vandaag vertrok hij naar Lagos. China heeft om aan haar energiebehoefte te voldoen ook grootse plannen in West-Afrika. Het Chinese CNOOC, dat vorig jaar zonder succes probeerde het Amerikaans bedrijf Unocal over te nemen, heeft zich al voor 2,2 miljard euro voor 45% ingekocht in een groot veld in Nigeria. In Nigeria zal Hu er harder aan moeten trekken dan in de pariastaten Angola, Soedan en Congo. Vergeleken daarmee is het in Nigeria nog relatief rustig, alhoewel de Beweging voor de Bevrijding van de Niger delta de boel in het olierijke moerasgebioed aardig op stelten zet.
Nigeria lijkt vooralsnog vooral tegen de VS aan te leunen. Maar dat kan veranderen als China wel bereid is wapens te leveren, want daarmee zijn westerse landen op het moment nog huiverig.
De rebellen van de emancipatiebeweging lijken ondertussen aan het indammen. Ze hebben voorgesteld te gaan overleggen met de regering.

Meer Afrikaanse olie:
Nigeria van oilboom naar oildoom
China en VS doen mee in opstand Tsjaad

Lees ook:Chinese bank hype op beurs
Lees ook:Chinese leider Hu schiet raak op olie-safari in Afrika
Lees ook:China verdedigt Afrikaanse olie-safari
Lees ook:Beleggingstip Ministerie Economische Zaken: Soedan
Lees ook:China wil vrijhandelszone in Nigeria

4 reacties op “Chinese leider Hu op olie-safari in Afrika

  1. mathijs

    De chinezen veroveren afrika. wie dacht dat de europeanen er daar een potje van hadden gemaakt, zal zich nog verbazen over de milieudelicten, sociale uitbuiting en politieke spelletjes die de chinezen over afrika zullen uitstorten…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Sarge

    Zeg Matthijs ben jij ook al zo gebrainwashed door de Westerse propaganda dat je denkt dat het rode gevaar ergere excessen te zien zal geven dan de “vrije” markteconomen van het Amerikaanse bedrijfsleven. Het is nu ieder voor zich in de strijd om olie, en niemand zal gespaard worden, en zeker de arme negertjes niet.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Henk

    De Chinesen zijn srupulozer, misschien zelfs wel véél scrupulozer, dan de Amerikanen of Fransen. En dat is helemaal geen propaganda, zeker niet in Nederland waar 95% bush basht en de dubieuze rol van China gemakshalve buiten beschouwing laat. Mugabe zit min of meer nog in het zadel in Zimbabwe omdat China volop zaken met hem doet.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Henk

    Die propaganda over het rode gevaar valt ook wel mee als je de laffe praatjes van Ben Bot bekijkt over China. Te vriend houden, pappen en nathouden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.