Cohen wil wet Bibob veranderen

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen wil dat de wet Bibob veranderd wordt, zodat hij beter kan laten zien dat er echt geen lichtvaardige onderzoeken worden gedaan. 

 

Dat schrijft hij in een opiniebijdrage in NRC Handelsblad (die nog niet online staat). De wet ligt steeds meer onder vuur vanwege de schimmige bewijsvoering die gebruikt wordt om te voorkomen dat criminelen een positie in de bovenwereld kunnen veroveren.

Zo kan het Landelijk Bureau Bibob putten uit geheime registers van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Daarin staan onder meer verklaringen van geheime informanten.

Alleen de vergunningaanvrager en de advocaat mogen het dossier inzien. Daarvoor moeten ze naar het gemeentehuis komen, ze mogen alleen aantekeningen maken, en niets kopieren.

Niet gek dus, dat er veel kritiek op is uit juridische hoek. Jezelf verdedigen wordt erg lastig. Het leverde zelfs in de rechtbank al merkwaardige situaties op bij de behandeling van het bezwaar van Yab Yum tegen sluiting, want ook op de openbare zitting mocht er niet teveel naar buiten komen. De gemeente Amsterdam lekte later wel haar pleitnota naar KRO Reporter. Yab Yum heeft wegens dat vermeende schenden van de geheimhoudingsplicht een nieuwe rechtszaak aangespannen.

Cohen wil om van alle rumoer af te zijn, beter inzichtelijk maken wat een Bibobtoetsing inhoudt. Een lovenswaardig streven. We zijn wel benieuwd naar het rapport over de Barazani's.

 

Lees ook:Gemeente Amsterdam doet aan afpersen met de Bibob
Lees ook:Job Cohen waarschuwt China, vanaf nu wekelijks!
Lees ook:Exclusief: Chinese column Cohen lekt uit
Lees ook:NRC Web 2.0: reageren verboden
Lees ook:Gus Kouwenhoven dag 12, 13: Advocaat slaat terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.