Ondergang Lernout & Hauspie achtervolgt Roel Pieper

In de Nieuwe Revu van deze week vertelt de Belgische tak van belangenbehartiger Demior over de rol van Roel Pieper in de frauduleuze ondergang van softwarehuis Lernout & Hauspie. “Pieper kwam met een privévliegtuig naar de vergadering en was goed in het opdrijven van de kosten met declaraties.”

L&H ging in 2001 al failliet, maar de onderzoeksrechter heeft onlangs pas het dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie, dat nu gaat onderzoeken wie vervolgd moeten worden voor de fraude bij de ontwikkelaar van spraakherkenningstechnologie.
Dotcomevangelist Pieper zat in de toezichthoudende raad van bestuur van L&H, vergelijkbaar met de rol van commissaris in Nederland, maar als het ligt aan Demior, die 11.000 gedupeerde L&H-beleggers bijstaat, wordt onderzocht in hoeverre Pieper wel heeft gecontroleerd, en het niet te druk had met allerhande andere zaken. Toezichthouders zijn in België namelijk ‘solidair’ verantwoordelijk, dus ook voor de daden van andere toezichthouders, en ook nog eens hoofdelijk aansprakelijk. Pieper zelf of zijn verzekering zouden dus misschien mee moeten betalen aan een schadeloosstelling voor gedupeerden. Meer achtergronden in dit portret van Pieper door Stan de Jong uit HP/De Tijd in 2001. (Een word-doc, rechter muisknop om te downloaden.)

Meer schandalen:
Nedap trekt verkiezingen Duitsland en Italië in twijfel
Amsterdamse beurs massaal in wapenhandel
Groningers willen zich afscheiden van Nederland

Lees ook:Icesave en Fortis, waar was de controle?
Lees ook:Soros: WK Voetbal doet niets voor beurzen
Lees ook:Advertorial: Voordelige bedrijfsautoverzekering
Lees ook:Tragifura wil Ivoorkust niet bijbetalen voor giframp
Lees ook:Heineken aangesproken op failliet Kooistra-café

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.