Jorritsma verdient lof voor prostitutieplan

Hulde voor Anemarie Jorritsma. Ondanks dat ze op haar vingers kon
natellen dat ze zou worden bespot, durfde ze toch aan te zeggen dat het
leger zelf prostituees moet meesturen naar gebieden waar militairen
vredesmissies moeten uitvoeren.

Want als we het daar toch over hebben, kan meteen ook de verantwoordelijkheid van grote oliemaatschappijen als Shell besproken worden bij grote winningsprojecten als Sakhalin-II.

Het verschepen van grote groepen mannen naar eskimo- of indianendorpen in Siberië en Kazachstan en dergelijke, zorgen voor grote demografische verschuivingen, vrouwenhandel, aanranding en criminaliteit, is gebleken uit onderzoek. Geen sterk onderzoek misschien, maar goed genoeg om je zorgen te maken. Zeker omdat de oliemaatschappijen plannen hebben veel meer van dit soort projecten op te zetten.

Dus dat Jorritsma probeert die discussie aan te zwengelen is goed nieuws. Niet allemaal natuurlijk, maar soldaten gaan naar de hoeren, of ze randen lokale vrouwen aan (en oliewerkers doen dat ook), is toch regelmatig gebleken. Ook al denken ze bij de militaire vakbond dat ze daar te moe voor zijn na een dag hard werken. Nogal naïef. Neem de Belgische troepen die zich enkele jaren geleden in Kongo misdroegen. Die moesten ook hard werken overdag. Na de eerste uitzending van Nederlandse troepen naar Indonesië in de tweede helft van de jaren veertig, ook een stressvolle situatie waar lange dagen werden gemaakt, liepen zoveel soldaten geslachtsziekten op, dat toen al een seksuele voorlichting werd geïntroduceerd bij het leger waarvan tegenwoordig bij menig middelbare scholier nog steeds de oren zouden klapperen.

Gezien de omgang de Russische overheid en andere regeringen in centraal Azië met problemen als vrouwenhandel (ontkennen, of door corruptie vrij spel voor de maffia), hebben Westerse bedrijven hier eenzelfde grote verantwoordelijkheid als Westerse regeringen als het gaat om het uitzenden van soldaten. En gezien de ruigpoten uit landen als Pakistan of Nigeria, die de Verenigde Naties meestal inhuurt als blauwhelmen voor gebieden als West-Afrika of Soedan, kan het ook geen kwaard er over na te denken of de VN zelf hoeren moet regelen voor dergelijke missies.

Het zal een lange weg worden, en voorlopig onmogelijk blijven, want prostitutie zou dan wereldwijd gelegaliseerd of gedoogd moeten worden. Metje Blaak van de vakvereniging voor prostituees Vakwerk in de Volkskrant: ‘Als je een groep vrouwen de grens over brengt om in de prostitutie te gaan werken, zou je strafbaar zijn wegens vrouwenhandel.’

Toch is dat geen reden om Jorritsma’s opmerkingen weg te wuiven, zoals generaal-majoor buiten dienst en militair adviseur van de NAVO Frank van Kappen doet met zijn opmerking ‘dit is het vrouwonvriendelijkste idee dat je kunt bedenken.’ Integendeel. Dit negeren en afdoen als onzin is vrouwonvriendelijk, want het laat de bestaande situatie in stand. Al was het alleen al om aandacht te vragen voor de slachtoffers van de brute vrouwenhandel, lokale vrouwen die vanwege plaatselijke opvattingen uit schaamte een verkrachting nooit zouden melden, of vrouwelijke collega’s van militairen of oliewerkers.

Meer vrouwenhandel:
Het komt helemaal goed met Afghanistan
Sachalin hoofdpijndossier voor Shell
Albert Heijn wordt weer gewoon duur

Lees ook:Nederland wil parttime werken
Lees ook:Gang-bang in Nigeria: multinationals huren bendeleden in
Lees ook:DSM sluit vermeende ‘gif’ fabriek
Lees ook:Nederland toch wel belastingparadijs, maar van lijst vanwege Afghanistan?
Lees ook:Russische wapens niet goed genoeg voor Syrië

2 reacties op “Jorritsma verdient lof voor prostitutieplan

  1. Bart

    Het is geen slecht idee, maar zoiets moet je nooit hardop zeggen, want dan wordt het natuurlijk helemaal niks. Zoiets moet je doen zonder erover te praten. Het zou mij trouwens niets verbazen, als dit al gebeurt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.