China en VS doen mee in opstand Tsjaad


Er blijkt nog een hoop onontgonnen olie te liggen in het door geweld geteisterde Afrikaanse Tsjaad, aan de oostgrens van Nigeria. En het zou in Tsjaad wemelen van de Amerikaanse soldaten. Al decennia lang, volgens ngo’s. Toch is er een opstand uitgebroken.

Afrikaanse olie, ook die uit Tsjaad, is belangrijk voor de VS, aldus de New York Times. Is het daarom dat oud-Bush-adviseur Paul Wolfowitz zich er mee bemoeit? Als President van de Wereldbank heeft hij een lening voor een nieuwe oliepijpleiding opgeschort. De opbrengst voor Tsjaad komt niet terecht bij armoedebestrijding, maar bij rebellenbestrijding. De rebellen die nu een staatsgreep hebben geprobeerd te plegen komen vanuit het aangrenzende Darfur, Soedan. Khartoum zou de rebellen ook financieren.
Toch voorspelt de NYT dat de Tsjadische olie wel ontgonnen zal worden. “Door de hoge olieprijzen, kunnen landen als Tsjaad nu investeerders aantreken die weinig tot geen eisen stellen aan hoe de opbrengst wordt besteed.”
China is dan de eerste verdachte. Het aantal Amerikaanse troepen in Tsjaad is recentelijk zelfs verdubbeld, om de olie in het land af te schermen voor China, aldus diezelfde ngo’s.
Terwijl al die Amerikaanse soldaten die er zouden zijn schijnbaar werkloos toekijken hoe rebellen al 80% van het land in hun macht namen en de Tsjadische hoofdstad N’Djamena belegerden, speelt ook China een kwalijke rol in Afrika. Het was samen met Rusland en Frankrijk een belangrijke afnemer van Liberiaans hout bijvoorbeeld. Dat hardhout hadden de Chinezen niet nodig voor vloeren of kozijnen, ze maakten er verpakkingsmateriaal van. En Peking onderhoudt warme banden en doet prettig zaken met president Robert Mugabe van Zimbabwe. De deplorabele armoe onder de bevolking door het mismanagement van Mugabe in deze ‘voorpost van tirannie’ interesseert de Chinezen niet.
Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot kon zich in een toespraak ook niet langer dan anderhalve alinea druk over maken over de houding van China in conflictgebieden (alinea 21 e.v.). Hij is blij dat de relatie met China op mensenrechtengebied ‘volwassen’ is geworden, want de machthebbers in Peking lopen niet langer gepikeerd weg als iemand erover begint. Hartstikke mooi. Daar hebben ze wat aan, in Tsjaad.

Meer Afrikaanse olie:
Shell hoopt op een beter Nigeria
Nigeria deelt uit aan oliemaatschappijen
The Economist debat: ontwikkelingshulp werkt niet

Lees ook:China verdedigt Afrikaanse olie-safari
Lees ook:Chinese leider Hu op olie-safari in Afrika
Lees ook:China wil vrijhandelszone in Nigeria
Lees ook:‘Rienk, we’re going to Uganda’
Lees ook:Shell ‘geen haast’ met heropstarten in Nigeria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.