Oliepijpleiding Nigeria explodeert; honderden doden

In Nigeria is in de buurt van miljoenenstad Lagos een oliepijplijn geëxplodeerd, melden persbureaus op gezag van een lokaal televisiestation. Gevreesd wordt voor 200 slachtoffers, aldus AP, mede omdat mensen massaal naar de pijp waren toegedromd om die af te tappen.

Het Rode Kruis houdt het dodental vooralsnog op 100, maar dat kan oplopen, waarschuwt de hulporganisatie. Lagos is de belangrijkste stad in de olierijke Niger delta. Het strand bij het plaatsje Ilado, dat op een eilandje voor de kust ligt, is volgens ooggetuigen bezaaid met verkoolde lijken. Eerder deze week waren er eveneens al onlusten. Het hoge aantal slachtoffers zou mede komen omdat honderden Nigerianen bezig waren de pijplijn af te tappen. Veel Nigerianen houden zich bezig met het illegaal aftappen van olie. Dat gebeurd op kleine schaal, maar ook door georganiseerde roversbendes. Ondertussen eisen de opstandelingen van de Beweging voor de Emancipatie van de Niger delta het vertrek van alle buitenlandse oliemaatschappijen, waaronder het Nederlandse Shell.
Donderdag zijn nog 3 medewerkers van een Italiaanse oliemaatschappij ontoverd, maar die zijn ondertussen weer vrij gelaten. Ongeluk of een aanslag en breekt nu echt oorlog uit?

Zie ook:
Huis in Nederland minder waard door dure olie
Olierebellen Nigeria waarschuwen China met bom

Lees ook:Shell weigert boete, rebellen Nigeria krijgen concessie
Lees ook:Olierebellen Nigeria waarschuwen China met bom
Lees ook:Bloeden in Nigeria, bloeden aan de pomp
Lees ook:Chinese leider Hu op olie-safari in Afrika
Lees ook:Nigeria van oilboom naar oildoom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.