Jaarcijfers: Shell in het nauw ondanks miljardenwinst

Een halve burgeroorlog in Nigeria, afgeperst in Rusland, 2006 was niet het fijnste jaar voor Shell. Of 2007 een veel leuker jaar wordt is maar de vraag. Nigeria wordt alleen maar erger, en Shell heeft nu ook ruzie met Washington vanwege een omstreden investering in Iran.

 

Nu George Bush bijna weg is, niet herkozen kan worden, en ook in de VS niet zo populair meer is, komt onze Koninklijke Royal Dutch voor de tweede keer in korte tijd een duit in het zakje doen, en noemt Bush ‘zwak’. Maar die laat niet met zich sollen: Hij laat de honden los en stuurt een troep advocaten op Shell af.

Bush legt de lat om de CO2-uitstoot in de Verenigde Staten terug te dringen te laag, zei president-commissaris Jorma Ollila zondag in een Finse krant. “Bush’ voorstel deze week om het verbruik van autobrandstof in de VS met een vijfde terug te dringen erg zwak en teleurstellend,” aldus Ollila. “Uitstoot door autoverkeer is duidelijk minder dan de helft van de totale uitstoot.”

Shell heeft natuurlijk liever dat de tankende automobilist (en zo ook de pomphouders van Shell) met rust gelaten wordt en fabrieken en bedrijven de verantwoordelijkheid krijgen om wat aan de uitstoot van broeikasgassen te doen. Bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer van Shell toonde zich begin december groot voorvechter van het Kyotoprotocol en vond ook al dat Bush te weinig deed om de industrie te prikkelen het zuiniger aan te doen. En zomer vorig jaar las de Amerikaanse Shell-directeur John Hofmeister de Amerikanen de les.

Het wordt Washington te gortig. Want welk grootbedrijf zit hier nota bene een as van het kwaad-lid te sponsoren? Juist, Shell. Nooit te beroerd om Teheran te helpen. Nu Shell heeft aangekondigd in een groot vloeibaar gas-project in Iran te stappen, is in de VS beroering ontstaan. De Financial Times meldt:

The US authorities will “take a look at” a controversial agreement signed over the weekend by Royal Dutch Shell that could ultimately lead to a multi-billion dollar investment in Iran, a US State Department official said. (…)

Sean McCormack, a state department spokesman, said on Monday that US government lawyers and policymakers would take a look at the Shell deal, to see whether to take any action. “If there’s an investment greater than a certain amount, as specified in US law, then our lawyers take a look at it and the policymakers take a look at it, and see if there’s any further steps that we, as a government, take,” he said.

Mr McCormack refused to speculate on what sanctions Repsol and Shell would face if they go through with the South Pars investment.

 

Meer olie en gas: 
Rusland gooit olie-industrie op slot
Biobrandstof doet voedselprijs verdubbelen
Wereld hoort eindelijk van het onrecht in Groningen
 

Lees ook:Shell helpt George Bush aan slechte dag
Lees ook:Midden Oosten: Shell schiet Iran te hulp
Lees ook:Shell wil wiedergutmachen met Ogoni’s Nigeria
Lees ook:Kernenergie is ook groene stroom
Lees ook:Seymour Hersh voorspelt aanval op Iran (video)

Eén reactie op “Jaarcijfers: Shell in het nauw ondanks miljardenwinst

  1. Bart

    Bush doet niet anders dan terugslaan. Jammer, dat hij altijd verliest.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.