Democratie door subsidie in Iran

Twee maanden geleden maakte Washington een potje vrij voor initiatieven die democratisering in Iran versnellen. Met name media-initiatieven kwamen in aanmerking. Aan de west-kust van de Verenigde Staten steeg gejuich op, want daar zijn meerdere satalietzenders gericht op Iran actief.

Iraniërs behoren tot de meest succesvolle groep immigranten in de VS. De meesten zijn gevlucht toen de Shah van de troon werd gestoten door theocraten. Toch spelen hun satelietzenders maar een marginale rol in Iran, aldus kenners.
De macht van de ayatollahs neemt wel af in Iran, aldus de New York Times. Niet door Amerikaanse inmenging, maar door President Mahmoud Ahmadinejad. Tot voor kort stelde het presidentschap weinig voor in Iran, maar Ahmadinejad weet steeds meer macht te consolideren. Het heeft zelfs al tot ietsje meer rechten voor vrouwen geleid. Misschien een nadeel gezien de radicale praat en nucleaire ambities van de president, maar zo schrijft de NYT ook weer een voordeel, omdat Iran nu met één mond praat. Tijdens het presidentschap van Ali Akbar Hashemi Rafsanjani werd de gekozen leider regelmatig teruggefloten door het geestelijke kader.

Meer Iran:
Hersh voorspelt aanval op Iran – video
Bizniz tv: zelfs Iran dist Syrië
Oppositie werkt nog steeds aan ‘regime change’ Syrië
WK voetbal: Puma steunt Iran en komt met burka

Lees ook:Oppositie werkt nog steeds aan ‘regime change’ Syrië
Lees ook:Boycot van Nederlandse bedrijven onderweg
Lees ook:‘Syrië gaat ook nucleair en helpt Iran’
Lees ook:WK voetbal: Ahmadinejad weekt Europa los van VS
Lees ook:Midden Oosten: binnenlands front in Iran

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.