Iran zet atoomprogramma door; Indonesië volgt


Henk Slebos, vriend van de Pakistaanse verspreider van atoomgeheimen Abdul Khan, was eigenlijk te vroeg. Poliferatie is aantrekkerlijker dan ooit. Niet alleen Iran, ook Nigeria verklaarde onlangs kerncentrales te willen bouwen. En nu wil Indonesië niet achter blijven.

Indonesië gaat een kerncentrale op een berg bouwen, aldus persbureau Antara. Buurland Australië lijkt dan een aangewezen handelspartner, daar ligt veel uranium. Misschien geen slecht idee voor Canberra serieus hierover met Jakarta te gaan praten, want dat geeft de Australiërs een flinke zak wisselgeld in onderhandelingen over mensenrechten, Oost-Timor, Papoea, etcetera.

Angst voor een ramp hoeft geen bezwaar meer te zijn. Dankzij de biobrandstof-hype blijft er van de natuur in Indonesië toch weinig over, want net als in Brazilië (nr. 1 in het gebruik van ethanol) wordt het regenwoud met een rotgang gekapt voor voedselgewassen die nodig zijn voor de productie van biobrandstof.

Iran ondertussen blijkt het uranium voor haar atoomprogramma uit het het door oorlog verscheurde Congo te halen, het land waar ook de omstreden Nederlandse zakenman John Bredenkamp mijnbouwconcessies heeft. Uranium is verstopt in coltan, een mineraal dat wordt gebruikt voor computerchips.

Iran dreigt daar bovenop de rest van de wereld met een oliecirsis. Gelukkig is die olie uit Iran niet zo goed.

Elsevier mengt zich weer in strijd om Indië
Ferrari Enzo + vrouw (26) toch niet geveild op Ebay
Hoera! De aarde warmt op

Lees ook:Khan-netwerk lam, maar uraniumsmokkel blijft
Lees ook:Olie en goud: Canada is place to be
Lees ook:George W. Bush in Indonesië op milieutour
Lees ook:NIMBY-jihad op Borneo
Lees ook:Dekolonisatie van bloeiend bedrijfsleven in Indië

6 reacties op “Iran zet atoomprogramma door; Indonesië volgt

 1. Sarge

  Toch grappig dat al deze landen olieproducerende landen zijn. Hebben ze dan miscchien dan niet zoveel voorraad meer ??
  Of weten ze dat in een aantal jaren de bodem van het vat in zicht is en dat het dus nu de tijd is om te investeren in kernenergie.
  De wereld moet pas echt oppassen als Rusland massaal aan de kerncentrale gaat. Heel Europa wordt immers steeds afhankelijker van hun olie, en weigert echt te investeren in veel nieuwe energiebronnen..

    /   Beantwoorden  / 
 2. Safe

  Laten we nu investeren in windenergie!!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Sarge

  Ik stel voor: kernenergie met een vleugje windenergie

    /   Beantwoorden  / 
 4. henk

  Sergey Brin, medeoprichter van Google, loopt de hele dag met een rugzak met zonnenpanelen, waarmee hij zijn mobiele telefoon en MP3-speler oplaadt, las ik gisteren. Oftewel ‘renewables’, wind-, water-, getijde-, zonne-energie zullen voorlopig veel te weinig energie opleveren. zie achtste alinea.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.