Shell laat biobrandstof stikken voor zandolie

Liever verzuipen dan verhongeren, vindt Shell. Gezien de honger in delen van Afrika vindt het biobrandstof, meestal gemaakt van voedselgewassen, eigenlijk ‘moreel ongepast’. Ondertussen voert Royal Dutch de investeringen op in Canada, waardoor de noordpool sneller smelt.

Biodiesel is natuurlijk helemaal niet bio, daarom is Shell al gaan nadenken over alternatieve biodiesel. Biobrandstoffen als ethanol zijn dan misschien iets minder erg voor de lucht, het wordt gemaakt van gewassen als suiker en palmolie, voor de productie daarvan worden de regenwouden rond de evenaar gekapt. Maar dat is niet het voornaamste bezwaar van Shell, vooral de honger in de wereld stuit de koninklijke tegen de borst en is reden om naar een alternatief te zoeken. Uit houtsnippers en organisch afval (meer details bij Reuters).

Veel budget voor dat onderzoek zal Shell wel niet hebben uitgetrokken, want de investeringspot is vooral elders nodig. Na een enorme kostenoverschrijding in Siberië met het Sakhalin II gaswinningsproject lopen nu ook de uitgaven in Canada op. Daar speelt Shell een leidende rol in de winning van zandolie of teerzand, maar dat is natuurlijk hartstikke duur. Nog veel duurder dan eerder voorzien. Het winnen van olie uit zand gebeurd door het zand te smelten. Dat vraagt om nogal wat hitte. Dat vreet energie en zorgt dus voor een hoop uitstoot van kolencentrales en zware machines niet ver van de poolcirkel. Om wat aan die uitstoot te doen zijn er al plannen om een kerncentrale te bouwen bij de zandolievelden.

Deze onverhoopte kostenoverschrijding werpt ook weer een nieuw licht over hoe slim een investering van 330 miljoen euro was in steenakkers in Canada. Shell werkt ook aan technieken om olie uit steen, oilshale, te winnen, maar dat vraagt om nog meer energie. Mocht de steenoliegok goed uitpakken, dan heeft Shell straks meer oliereserves dan alle andere oliemaatschappijen bij elkaar, maar deze prijsstijging voor het winnen van zandolie is geen goed nieuws. De voornaamste bottleneck is het vinden van gekwalificeerd personeel. Oliemaatschappijen klagen daar al jaren over, en een insider bij Shell vertelde me ooit dat dit in de olie-industrie als de grootste bedreiging wordt gezien voor de oliewinning. Veel groter dan het hele peakoil-verhaal. ‘De olie-industrie en daarmee vakken als geologie worden niet meer sexy gevonden bij technische jongeren.’

Meer olie:
Dossier zandolie, teerzand, steenolie
Geen goedkope olie meer
OPEC op het matje in Peking
Iraanse euro-oliebeurs mislukt
Brinkhorsts plan voor wereldvrede

Dossier olie

Lees ook:Shell zet nog meer in op zandolie uit steen
Lees ook:Dssr. zandolie, teerzand, steenolie, oil sands, oil shale
Lees ook:Chinezen op jacht naar zandolie in Madagaskar
Lees ook:Shell koopt geen zand maar stenen in Canada
Lees ook:Olie en goud: Canada is place to be

2 reacties op “Shell laat biobrandstof stikken voor zandolie

 1. Ilse Van Turnhout

  Ik ben een studente communicatiemanagement aan de Plantijn hogeschool in Antwerpen. Ik zit in het tweede jaar en wij moeten dit semester een groepswerk maken over Shell.
  Zou u mij wat meer informatie kunnen geven over het toenemend gebruik van biobrandstoffen en Shell die hier eerder negatief en sceptisch tegenover staat?
  Shell wil zelf olie halen uit zand en kalksteen, maar niet uit gewassen omdat dit “moreel ongepast” zou zijn, gezien de hongersnoden in Afrika?
  Mijn e-mailadres is [email protected].
  Alvast bedankt!
  Ilse Van Turnhout.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan-Willem Navis

  je kan henk willem smits hierover wel interviewen. ik zal ‘m vragen om je te mailen.

  Wel grappig dat in Vlaanderen communicatiestudenten hetzelfde zijn als in nederland

  succes ermee!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.