Milde straffen voor oud-bestuurders Ahold

Niemand gaat de cel in, er hoeft niet geveegd te worden, en de boetes van enkele tonnen vallen ook wel mee voor de heren oud-bestuurders van Ahold. Cees van der Hoeven en Michiel Meurs kregen 9 maanden cel, voorwaardelijk. Jan Andrea heeft 4 maanden voorwaardelijk opgelegd gekregen.

Update

De eerste reacties: Beursridder Peter Paul de Vries vindt de straffen veel te laag. Geen cel en een boete die ze makkelijk kunnen betalen, oordeelt de Vries. Een expert begrijpt de rechter wel, maar vreest dat Van der Hoeven en Meurs met deze uitspraak nog een zware boete in de Verenigde Staten kunnen krijgen. Toch nog gerechtigheid, via de Amerikanen.

Oud-commissaris Roland Fahlin is vrijgesproken. De rechter trok fel van leer tegen de drie andere bestuurders, met zoveel woorden zei hij dat ze de boel hadden belazerd (valsheid in
geschrifte en misleiding van de accountant)
, zo was te volgen op BNR Nieuwsradio. Maar de uitspraak was engiszins een anticlimax. De boetes bedragen enige tonnen, vooral voor Cees van der Hoeven (nr. 500 van de Quote 500) niet zo’n zware aderlating. Van der Hoeven deelde als medewerker van Marcel Boekhoorn mee in de verkoop van Telfort aan KPN.
De verwachting is dat het Openbaar Ministerie teleurgesteld is. In hoger beroep gaan hoeft al niet meer, dat doet Cees van der Hoeven zelf al. Hij is er zelf in gaan geloven echt niets verkeerds te hebben gedaan.
Dat de heren Van der Hoeven en Meurs geen dag de cel in hoeven, komt onverwachts. De meeste Ahold-watchers gingen er toch wel vanuit dat voor rechtsgevoel van de honderdduizenden mensen die (een deel van) hun spaargeld of pensioen in rook hebben zien opgaan, de heren een paar maandjes op water en brood moesten.
Een groot verschil met Amerikaanse schandalen als Enron is volgens de rechter dat bij Ahold geen valse jaarrekeningen zijn gemaakt. Dat zou de Aholdzaak minder ernstig maken. Het proces tegen de Enronbestuurders loopt min of meer gelijk op met de Aholdzaak, uitspraak volgt binnenkort.

Zie ook:
Unilever-topman: grote reputatieschade door Hirsi Ali
Ahold: Moberg op het matje bij Harry Mens
Ahold: Koning Cees van der Hoeven doorgelicht
Ahold vs Enron

Lees ook:Wel echte straf voor topman Laurus
Lees ook:Ahold: Moberg op het matje bij Harry Mens
Lees ook:Ahold vs Enron
Lees ook:Baas Anders Moberg van Ahold geeft (geen) uitleg
Lees ook:Beursschandalen goed voor filmbusiness

7 reacties op “Milde straffen voor oud-bestuurders Ahold

  1. lies

    ja ganz interessant he. heb je bnr geluisterd?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Sarge

    Het is jammer dat de onwetende belegger er niet zo genadig afgekomen is!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Henk

    Die is gewoon z’n centen kwijt.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Japie

    Sja, zo’n boete, dat zal een zware klap zijn, voor meneer Van der Hoeve!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jooost

    Ik zou zeggen: allemaal 1 jaartje verplicht vakkenvullen bij Laurus. Twee vliegen in 1 klap want Laurus ken wel wat gratis arbeidskrachten gebruiken. Was trouwens op de Aandeelhoudersvergadering van Ahold. Als cadeautje: 1 koeltasje met 1 appel. als lunch: Huzarenslaatjes van het Eigen Merk. Benieuwd of Moberg hetzelfde te eten kreeg…

      /   Beantwoorden  / 
  6. Henk

    Wel fijn, een koele appel

      /   Beantwoorden  / 
  7. Sarge

    Van der Hoeven krijgt een boete van 225.000 euro. Voor Van der Hoeven, wiens vermogen op 43 miljoen euro wordt geschat, is dat een schijntje: 0,52 procent van zijn vermogen. Ik denk dat voor de meeste mensen een verkeersboete voor het 2 kilometer per uur te hard rijden procentueel hoger uitkomt!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.