150.000 euro hypotheek: nu 197,50 euro per maand

Ja da’s wel even lekker binnenlopen: duizenden Nederlanders hebben een variabele hypotheek bij de ING / Postbank. De rente is daar ook echt variabel, namelijk 0,8 of 1% boven de 1 maands Euribor: nu samen 1,58%. Zullen ze bij ING nerveus worden, zou dit geld kosten?

 

RTLZ heeft een aardig rekenvoorbeeld: 150.000 euro hypotheek kost nu 197,50 euro per maand. Bruto! De variabele jaarrente staat nu op 1,583%. De rente wordt dinsdag definitief vastgesteld voor de maand juli. De Euribor daalt hard, dus het kan nog lager! Jammer dat nieuwe klanten nog maar de helft van hun hypotheek variabel kunnen zetten en dat dan met 2,4% opslag, maar da’s nog steeds goedkoop.

Ik denk dat de korte rente nog een vrij lange tijd heel laag gehouden zal worden door de centrale banken. De economie herstelt wel wat, zeggen ze allemaal de zogenaamde kenners, maar krimpt feitelijk gewoon keihard door. De FT heeft daarbij vandaag een verhaal dat in Japan de komende jaren deflatie wordt verwacht. Jaarlijks weliswaar een kleine prijsdaling, maar toch. Alle redenen om de rente laag te houden. De lange rente loopt misschien wel wat op door onzekerheid over de financiering van de staatsschulden in de US, UK en Japan en door de inflatie die uiteindelijk onvermijdelijk onze kant op komt.

Maar hoe zal de ING nu reageren op al die goedkope hypotheken: hebben ze geld geleend bij de ECB? Voor 1% per jaar, het komende jaar, onbeperkt lenen! Dan wordt zelfs bovenstaand voorbeeld rendabel voor de oranje leeuw. Tel daarbij ook nog de winst van de woekerpolis die ingetwijfeld aan deze hypotheek hangt. Geen paniek dus voor Jan Hommen en ondertussen wordt de huizenmarkt ook nog stevig gestimuleerd. Niemand verkoopt natuurlijk zijn huis met een jaarlijkse rente van onder de 2%, daar kan je echt niet voor huren.

Lees ook:Een gewoon weekje kredietcrisis
Lees ook:ADV: Xcellent Sparen, 4,7%* én direct opneembaar
Lees ook:Ik ben wél voor de Starterslening, een waarschuwing!
Lees ook:ADV: Nieuw van Bizner: BizFlow
Lees ook:Aksie! Het Europarlement moet weg uit Straatsburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.