Bankenclub haat zwart geld

Briljant nieuws vandaag op rtlz.nl: Het overmaken van contant geld naar het land van herkomst door Marokkanen en Surinamers komt de economie in die landen niet ten goede. ‘Geld migranten remt economie’. Jammer dat het nieuws geen nieuws is, omdat het van lobbyclub NFX komt en dat het niet klopt.

De Netherlands Financial Sector Development Exchange (NFX), een samenwerkingsverband tussen de overheid en verschillende Nederlandse banken, heeft het nieuws, de flauwekul, vandaag bekendgemaakt en het is massaal opgepakt, helaas!.

Van rtlz.nl: Volgens het NFX wordt veel geld contant overgemaakt, waardoor de ontwikkeling van de lokale economie niet van de grond komt. Contanten kunnen namelijk niet door banken worden doorgeleend aan bedrijven. Daardoor wordt er minder geïnvesteerd en dat remt de economie van het land. Het spaargeld van Marokkaanse en Surinaamse migranten is belangrijk voor de economie in het land van herkomst. In totaal maken zij jaarlijks voor ruim 200 miljoen euro over, waarvan 70% in contanten.

Overigens: hoe kan je in godsnaam contant geld overmaken? Overbrengen lijkt me een beter woord! Mar dit ter zijde.

Maar wat haat de onafhankelijke nieuwsbrenger NFX zelf? Inderdaad cash geld. De NFX wil namelijk in alle ontwikkelingsgebieden een bancair systeem opzetten, à la het Nederlandse. Maar dat schiet niet erg op, en dan is het natuurlijk ook wel kudt dat die hardwerkende Hollandse allochtonen hun centjes liever via de moskee naar hun vaderland sturen.

Ik denk zelf dat een beetje zwart geld eigenlijk het smeermiddel is van een economie. Onbegrijpelijk dat een gevestigd instituut als RTL Nieuws dit nieuws zo klakkeloos overneemt en deze kop boven het verhaal zet: ‘Geld migranten remt economie thuisland’

Ik zou de volgende kop maken, die is veel positiever, en dekt de lading wel:

hardwerkende allochtonen zorgen voor welvaart in geboorteland.

Of nog beter, gewoon de titel van het onderzoek:

Geldstroom migranten naar land van herkomst belangrijke bron voor lokale economie

Zucht… de Nederlandse officiële journalisten wat een kudde achter elkaar lopende schapen. Tsjonge.

Update: de titel van de video van het item luidt zelfs:

Geld migranten remt economie

Even van de site van NFX gehaald:

Netherlands Financial Sector Development Exchange (NFX) is a public-private partnership of the Dutch banking sector and the Dutch government. NFX promotes financial sector development in developing countries.

Lees ook:Topbestuurders zijn niet schaars
Lees ook:Consumentenvertrouwen eindelijk ontdooid
Lees ook:Double digits: Economie Afrika draait lekker
Lees ook:Olie niet goed voor economie
Lees ook:Voedselinflatie door biobrandstof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.