SEC: miljardair Robert Allen Stanford is ‘nieuwe Madoff’ (met video)

Miljardair Robert Allen Stanford runt een piramidefonds van vele miljarden dollars, aldus de Amerikaanse toezichthouder SEC. Die instantie ligt onder vuur omdat het over het hoofd had gezien dat het fonds van Bernard Madoff een piramidefonds van $50 miljard was.

Een stukje wiedergutmachungs-gebeuren dus van de Amerikaanse toezichthouder, maar wel een die het toch al lage vertrouwen in het financiële systeem kan schaden, want Madoff is dus geen eenling in het bouwen van piramides van vele miljarden. Wie nog hoopte dat Madoff een uitzondering was en andere piramidebouwers na een paar miljoen al door de mand vielen, zoals René van den Berg, hebben het mis.

De FBI is ondertussen ook een onderzoek gestart. Stanford runde zijn fonds, SIB, vanuit zonnig Antigua. Volgens de Wall Street Journal zijn de eerste investeerders al op het vliegveld van het eilandje geland om nog wat van hun centen op te nemen bij de bank van de Texaanse superbelegger.

De SEC heeft ondertussen de tegoeden van Stanford bevroren en ook zijn cfo en hoofd investeerder aangeklaagd. Via een netwerk van financieel adviseurs heeft SIB voor ruim $8 miljard aan certificaten verkocht aan investeerders, meldt de SEC.

The legend‘ Stanford claimt zelf zo’n $50 miljard aan vermogen te beheren, zo blijkt uit een interview met CNBC waarin hij uitlegt waarom hij niet in subprime hypotheken is gestapt. (Vraag aan Stanford: ‘is het leuk miljardair te zijn.’ ‘Eh, nou, eh, ja, haha. Maar het is wel hard werken.’)

 

De investeerders die de certificaten kochten, werden een vaste en relatief hoge rendementen voorgespiegeld. Het geld dat werd opgehaald met de certificaten, werd belegd, aldus Stanford. Maar gealarmeerd door Madoff viel het analisten op dat Stanford al 15 jaar lang min of meer gelijke rendementen geeft van percentages met dubbele cijfers. Terwijl we ondertussen allemaal weten dat een koersgrafiek niet bepaald in 45 graden rechtdoor loopt en het niet elk jaar feest is op de beurzen.

Stanford, zijn familie en zijn medewerkers weigerden op te komen draven voor verhoor door de SEC. Wel liet het weten dat zijn fondsen geen blootstelling hebben aan fondsen van Madoff. Dus mocht u die opmerking nog eens horen, dat zegt dus vanaf nu ook helemaal niets meer.

Stanfords val is ook slecht nieuws voor Antigua, waar de man een held was. Hij was de eerste Amerikaan die werd geridderd door de overheid van Antigua voor zijn inzet voor het cricket in het Caribische gebied. Alhoewel, ook dat schijnt gelogen te zijn.

Lees ook:Fentener van Vlissingen en Ralph Sonnenberg; Quote 500 in Bernard Madoff
Lees ook:Beatrix geld verloren aan Madoff? Misschien wel wat
Lees ook:Durfkapitalisten jagen op familiebedrijven
Lees ook:Aandelen Het Parool met vermeend 800% rendement
Lees ook:Vrouw aan top na overlijden Fentener van Vlissingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.