‘Olie-industrie Iran staat op instorten’

Het American Enterprise Institute, de rechtse denktank waar Ayaan Hirsi Ali tot is toegetreden, begint het nieuwe jaar met een nieuw plan om Iran aan te pakken. Nu militair ingrijpen geen  optie meer lijkt met de deceptie in Irak en een Democratische meerderheid in het parlement, komt het instituut met een pragmatischer plan. 

Iran staat er slecht voor. De olie-industrie staat door inefficiëntie op instorten, de inflatie is hoog, werkloosheid groeit en daardoor is een toename te zien van armoede, criminaliteit, drugsmisbruik en prostitutie, die een ontwrichtende werking op de samenleving hebben. Door die zwakheden te gebruiken zou president Mahmoud Ahmedinejad nog dit jaar van het toneel kunnen verdwijnen zonder militair ingrijpen, aldus dit betoog.

Een optimistisch begin van het nieuwe jaar, want afgelopen zomer onthulde journalist Seymor Hersh van weekblad The New Yorker dat het Witte Huis vergevorderd was met plannen uitbroeden over hoe militair in te grijpen in Iran, bijvoorbeeld door  het binnen te vallen of te bombarderen.

De analyse over de olie-industrie van Iran geeft wel te denken over de olieprijs, want ook in Nigeria zal het komend jaar waarschijnlijk niet rustiger worden. 

 

Iran stapt over op euro
‘Syrië gaat ook nucleair en helpt Iran’

Lees ook:Seymour Hersh voorspelt aanval op Iran (video)
Lees ook:Olievoorraad Irak gaat open
Lees ook:Verenigde Staten stuurt soldaten naar West-Afrika
Lees ook:Rusland verkoopt zware wapens aan Iran, Syrië
Lees ook:Oorlog Irak: excerpt Woodwards ‘State of Denial’

3 reacties op “‘Olie-industrie Iran staat op instorten’

  1. henk

    Nogal lang die reactie, dat lees ik niet ;)

    Mijn stukkie is iig niet helemaal begrijpend gelezen. Ik beschrijf wat het AEI stelt. Klik anders eens op de links (die blauwe woorden) Het artikel van Hersh heb ik wel gelezen, ik heb een abbo op de New Yorker.

      /   Beantwoorden  / 
  2. henk

    Het ging me even om de grote lijn, waar het op neer kwam, niet om de details. Jou wel, dat siert je ook, maar wist je dat Hersh twee verhalen over de plannen voor Iran van het Witte Huis heeft geschreven? Staan wel online op de website van de NY.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.