Wereld hoort eindelijk van het onrecht in Groningen

Het grof schandaal dat in Nederland plaats vindt, zeg maar gerust: de diefstal, is nu ook buiten de landsgrenzen opgevallen. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg bericht over de schrijnende armoede, de onderdrukking en de verwaarlozing van Groningen. 

 

En dat natuurlijk terwijl in Groningen de gasbel ligt, schrijft Bloomberg dan ook vol verbazing in deze exclusive reportage met de pijnlijke titel: ‘Nederlandse gas-boom passeert de mensen die het dichtst bij de bron leven’. Het goede aan die kop is dat je meteen weet dat het een schandaal betreft. De reportage vervolgt: “Onder haar voeten [van een straatarme moeder in Slochteren] ligt Europa’s grootste voorraad aardgas, de belangrijkste bron van de rijkdom van het land.” U zult wel begrijpen dat deze moeder woedend is. 

Het is vreselijk, rekent het persbureau voor: 80 miljard euro is door de randstad uit Slochteren weggeroofd. Slechts 1% van de opbrengst van de gasbel komt terecht bij de drie Noordelijke provincies. Ter vergelijking: in de Nigerdelta in Nigeria blijft 13% van de opbrengst van de bodemschatten hangen, in Atjeh, zo heeft Jakarta beloofd, zelfs 70%.

Maar eindelijk, de alarmbellen rinkelen in dit artikel. “In het budget voor 2007 verdeelt de regering 1,9 miljard euro aan gasbaten over 43 projecten. Slechts drie daarvan vinden in Groningen plaats. Het meeste van de rest gaat naar het drukbevolkte westen, waar de vier grootste steden van het land liggen: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.”

We zullen er nog wel wat van horen binnenkort vanuit de VN Veiligheidsraad en het Amerikaanse Congres.

Meer energie:  
Nigerianen zijn slimmer dan Groningers
Kameroen wil meeliften op biodieselhype

Lees ook:Groningen wordt weer laat wakker
Lees ook:Protectionisten willen Budweiser niet verkopen
Lees ook:Crisis treft ook Sesamstraat
Lees ook:Hoofdredactioneel: gas nodig in Groningen
Lees ook:Sachalin hoofdpijndossier voor Shell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.