Aandeelhouders VNU in verlies-verlies situatie

Interessante column over VNU door aandelen-Robin Hood Peter Paul de Vries. Dankzij de voorschriften van Tabaksblat hebben aandeelhouders meer invloed op de bedrijfsvoering, doch het (wan)bestuur van VNU heeft daar een stokje voor gestoken.

De uitgever heeft allemaal vreemde boeteclausules afgesproken, waardoor het 75 miljoen dollar moet betalen aan een consortium van investeringsfondsen als het overnamebod van een groep investeerders afketst. Daardoor worden aandelen in het bedrijf minder waard als de aandeelhouders de deal tegenhouden. Terwijl veel aandeelhouders het bod te laag vinden.
Aan zoiets had het bestuur zich ook al vergaloppeerd bij IMS Health, het farmaceutische onderzoeksbureau dat VNU wilde overnemen. Een boete die het nog onder de pet probeerde te houden ook, een totaal gebrek aan respect voor de eigenaren van het bedrijf. De overname van IMS ketste af, waardoor nu de kans groot is dat een eeuw oud Nederlands bedrijf definitief om zeep geholpen wordt. Voor zover dat niet al was gebeurd door een groot deel van de Nederlandse tijdschriften aan Finnen te verkopen.
Het VNU-bestuur onder leiding van Rob van den Bergh wil schijnbaar graag van de zaak af. Van fraude is hier geen sprake, maar Van den Bergh begint toch wel een klein beetje te passen in het profiel van professor Kees Cools. Hoog rendement proberen te halen door megalomane verkoop- en overnameplannen, veel tijd niet aan het bedrijf besteden door prestigieuze commissariaten aan te nemen, opties en bonussen. Hoe zit het met zijn liefdesleven? Google heeft daar weinig over te melden. Iemand?

Gerelateerd:
Oud-Aholdbestuurder in actie tegen leegloop beurs
ING en ABN Amro gokken op alcohol
Rechter ondergraaft autoriteit Autoriteit FM

Lees ook:Brenninkmeijer en Baan spreken
Lees ook:Universiteit Wageningen censureert
Lees ook:Vrouwen aan de top van de Quote 500
Lees ook:Oud-Aholdbestuurder in actie tegen leegloop beurs
Lees ook:Sun bepleit witwassen koersgevoelige info via blogs

4 reacties op “Aandeelhouders VNU in verlies-verlies situatie

  1. Jacob

    De aandeelhouders van VNU blijven dwarsliggen. Bij opsplitsing in drie divisies zou de som der delen hoger kunnen zijn dan het huidige bod. Overigens meldt de FT vandaag dat er “slechts” 30 miljoen euro betaald hoeft te worden, wanneer de deal met het consortium afketst.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Sarge

    VNU staat nu op E 26,66. Misschien wordt het voor de beleggers toch wel aantrekkelijk om ze aan te melden, vangen ze toch nog E 28,75

      /   Beantwoorden  / 
  3. henk

    Maar die koers daalt door het (mis)management. Blijft een rotstreek

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.