Universiteit Wageningen censureert

De spindoctor is aan de Universiteit Wageningen niet meer iemand die wetenschappelijk onderzoek verricht naar spinnen. De redactie van het universiteitsblad, is gezwicht onder de druk van de cco’s van de landbouwvorsersacademie.

Onafhankelijkheid is er niet langer een groot goed, dankzij de corporate communications officers.

Het blad WB heeft een restyling ondergaan, en heet tegenwoordig Resource. Maar die restyling is niet alleen een uiterlijke. Het blad schrijft niet langer over bestuurlijke ontwikkelingen op de universiteit, omdat de leiding van de WUR een vinger in de pap in de berichtgeving wilde hebben.

"Wij willen ook niet verbloemen dat de redactionele vrijheid een
belangrijk punt is geweest in de gesprekken over dit nieuwe blad. De
redactie van Wb is gewend zelfstandig keuzes te maken over inhoud en
toon van berichten, en wil dat in de toekomst blijven doen. De raad van
bestuur liet de redactie dit voorjaar echter weten zeggenschap te
willen hebben over de berichtgeving omtrent organisatorische
ontwikkelingen", meldt de redactie op haar website.

Dat juist de Universiteit van Wageningen haar eigen medium probeert te censureren, terwijl universiteiten bolwerken van vrije gedachten heten te zijn, is niet verwonderlijk. De WUR haalt een groot deel van haar budget binnen door commercieel onderzoek uit te voeren.

Bijvoorbeeld door onderzoeksinstituut Alterra. Daar worden wekelijks nota’s afgescheiden met veelzeggende titels als ‘Grutto-mozaïekmodel als hulpmiddel voor planning en evaluatie van beheer’, ‘Ruim baan voor de bal?!. Mogelijkheden en voorwaarden voor natuurontwikkeling op en recreatief medegebruik van golfbanen’, ‘Broedsucces van grutto’s bij agrarisch mozaïekbeheer in ‘Nederland Gruttoland’’, ‘De noordse woelmuis in Fryslân; naar een duurzame instandhouding’ en ‘Levensvatbaarheid van de dassenpopulatie in Midden-Limburg na aanleg
van rijksweg A73-zuid; een modelevaluatie van de effecten van rijksweg
A73-zuid (Venlo-Roermond)’. Kortom: wie wat wil ondernemen in Nederland, kan zich beter tot Alterra wenden voordat een andere partij dit doet.

Bedrijven, ministeries, Europese instellingen, de WUR haalt een schat aan subsidies binnen door dit soort onderzoek. En haar bestuur gaat zich dan ook meer en meer gedragen als het bestuur van een bedrijf. En in de strijd om de centjes is de waarheid het eerste slachtoffer. Zelfs aan de academie.

Lees ook:Oplage geldbladen gekelderd
Lees ook:Ambtenaren vinden journalisten lui
Lees ook:VN debunkt complottheorie 9-11
Lees ook:Napapegaaien over napapegaaien
Lees ook:Assen beste ziekenhuis met dank aan media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.