Nederlandse economie lachertje van Europa

Door inflexibiliteit en luiheid is Nederland van de beste economie afgezakt tot het lachertje van Europa, beschrijft het nieuwe boek van econoom Mathijs Bouman (u vindt hem ook wel eens in de reactie- panelen van dit blog). Wie in loondienst werkt en meer verdient dan 40.000 euro, heeft geen recht op ontslagbescherming of andere CAO-franje, vindt hij.

Door teveel zekerheid te bieden ondernemen slimme mensen te weinig. Ze moeten geport worden zelf wat te gaan bedenken, concludeert Bouman. Bekijk hier een interview met president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank over het boek Hollandse Overmoed. Wellink vind dat niet alleen de hogere inkomens, maar iedereen ‘gekieteld’ moet worden richting werk, door de arbeidsmarkt flexibeler te maken en minder bescherming voor werknemers te bieden. We wachten op de rellende jongeren op het Frederiksplein.

De flaptekst:
"Eind vorige eeuw had Nederland een van de best presterende
economieën ter wereld. Het buitenland keek met bewondering en jaloezie naar het Dutch miracle, waarin de welvaartsstaat samenging met een ongekende economische dynamiek. De tweede Gouden Eeuw was begonnen! Maar toen sloeg de recessie toe, en deed dat ongenadig. Geen land werd zo ver teruggeworpen als Nederland. Binnen de kortste keren was ons glorieuze gidsland ineens het lachertje van Europa. Hoe konden wij onze comfortabele koppositie zo plotseling verliezen?

In dit boek reconstrueert Mathijs Bouman nauwgezet de economische
achtbaanrit van de afgelopen tien jaar. Op toegankelijke, aanstekelijke en overtuigende wijze vertelt hij het verhaal, van de internethype en
het poldermodel van Wim Kok tot de consumentenstaking en de
doemscenario’s van Balkenende. Tot slot laat hij zien wat voor revolutie in denken en doen van politici, ondernemers en burgers noodzakelijk is om de Nederlandse economie weer op de rails te zetten. Want ook al trekt de conjunctuur momenteel weer wat aan, structurele hervorming van de Nederlandse economie blijft hard nodig."

Meer ondernemerschap:
Durfkapitalisten jagen op familiebedrijven
Boycot van Nederlandse bedrijven onderweg
Brenninkmeijer en Baan spreken
Heineken moet afspraken met Kooistra openbaren

Lees ook:Nederlandse economie in volle vaart (onderuit)
Lees ook:Beursanalisten kletsen maar wat
Lees ook:Debat: loopt de euro risico of niet
Lees ook:Einde der tijden nabij
Lees ook:Familiebedrijven en masse in de uitverkoop

2 reacties op “Nederlandse economie lachertje van Europa

  1. Sarge

    Moeten we niet gewoon accepteren dat na de Gouden Eeuw Nederland langzaam is weggezakt in het eigen polderlandschap. Zonder de enorme inkomsten uit de gasvoorraad van Slochteren van de afgelopen decennia zou Nederland er nog lamlendiger uitzien.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Bart

    Balkenende c.s. luisteren nog steeds niet naar verstandige economen. Door bangmakerij van de regering durfden de mensen een paar jaar geleden niets meer te kopen. De recessie werd op deze manier nog verder aangewakkerd en de binnenlandse markt stortte in. We zijn inderdaad het lachertje van Europa.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.