WK Voetbal: Management-by-Klinsmann werkt wel

Johan Cruijff mag al jaren een geliefd spreker zijn tijdens management-congressen, Jurgen Klinsmann past juist modern management toe in zijn coaching. En dat werkt wel. Over een Wirtschaftswunder im Fussball

Het succes van het Duitse elftal op het WK voetbal zorgt voor een nieuwe opleving van gezellig nationalisme bij onze Oosterburen, en het land is al drie weken zwart-rood-goud gekleurd. Het geheim achter het oplevende volksgevoel is de manier waarop Jurgen Klinsmann zijn team coacht.

Klinsmann, die vanavond zijn elftal leidt in de halve finale tegen Italie, woont tegenwoordig in Amerika, en hij keek daar de kunst af van het coachen. De kennis die hij daar opdeed paste hij toe in Duitsland. Waar voetballerrs lacherig worden van mentale training, begon hij er fanatiek mee. Met de hulp van een mental coach halen de Nederlandse hockeyers al jaren uitstekende resultaten, maar in het voetbal was deze meneer nog een vreemde.

Klinsmann past moderne trainingsmethoden toe en gebruikt fysiologische en psychologische wetenschap in zijn trainingsprogramma’s. En waar coaches sommige elftallen afsluiten voor de buitenwereld, nodigde Klinsmann na de gewonnen kwartfinale vriendinnen, vrouwen, ouders, grootouders en kinderen van de internationals uit voor een barbecue.

Alles om het ‘familiegevoel’ te versterken. Want daarin schuilt volgens Klinsmann de kracht van Duitsland. Hoewel het land in de voorbereiding op het toernooi dramatisch speelde, wilde de coach van geen kritiek weten. Niet van de media, niet van zijn spelers, niet van ‘de kenners’.

Dick Advocaat vroeg dat een paar jaar geleden ook, vergeefs. En misschien is het probleem van Marco van Basten wel dat hij juist wel goede resultaten haalde in de voorbereiding, zodat hij nooit hoefde te vragen naar minder kritiek.

Klinsmann en Van Basten zijn voetballers uit dezelfde generatie, die beiden in hun land nog steeds een sterrenstatus hebben door hun sportieve prestaties. San Marco na het EK in 1988, de man achter de huidige Klinsimania na het WK van 1990. Maar in de ontwikkeling van het managen van een voetbalteam is Klinsmann straten verder dan Van Basten. Maar ja, who need’s science when you’ve got Johan Cruijff? De Duitsers lachen ons terecht gniffelend uit.

Meer management-by-voetbal
WK Voetbal 2006: Duitsland moet winnen
WK Voetbal prijsvraag: win Euronext WK-zonnehoed
WK Voetbal doet oude tijden herleven op Beursplein 5
Soros: WK Voetbal doet niets voor beurzen
WK Voetbal helemaal niet goed voor economie

Dossier WK Voetbal

Meer nieuws:
Politie Amsterdam rijdt undercover met taxi mee
T.k.a.: Ferrari Enzo + vrouw (26 jr) voor 1,25 mio eu

Lees ook:Dossier WK voetbal 2006
Lees ook:WK Voetbal: wuppies massaal in de uitverkoop
Lees ook:WK Voetbal: beurzen lijden onder echec Duitsland
Lees ook:WK Voetbal 2006: Duitsland moet winnen
Lees ook:Hoe ‘landverrader’ Faas Wilkes profvoetbal bracht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.