Exclusief: Chinese column Cohen lekt uit

Dames en heren, we hebben 'm! Met dank aan onze uitstekende contacten in het Beijingse, presenteren we met trots exclusief Job Cohens eerste column in de Chinese Economic Weekly.

Amsterdam en China moeten meer zaken doen, vindt Job Cohen. Om dat te bevorderen, vult de gemeente Amsterdam wekelijks een rubriek in het Chinese partijeliteblad Economic Weekly. Wij zijn natuurlijk al lang actief in het Verre Oosten. Dankzij onze Chinese collega’s van bilnil.blok.cn (helaas niet te bekijken vanuit Europa en de VS) hebben we de hand weten te leggen op Cohens eerste Chinese column. 

 

Democratie, net als bij u!

Eenmaal ontdaan van de schil, treft men de mandarijn, luidt een bekend spreekwoord in uw taal. Ik zou daar graag een Nederlands spreekwoord tegenover zetten: een kind boven de evenaar, wordt later vaak een ambtenaar.

Ni Hao! Mijn naam is Job Cohen, ik ben burgemeester van Amsterdam. Vanaf vandaag zal ik u op deze plek vertellen over het leven in mijn prachtige stad. Want Amsterdam is Chineser dan u denkt.

Om te beginnen: u woont in een democratische volksrepubliek, ik in een volkse republikeinendemocratie. In mijn stad zult u dan ook gevrijwaard blijven van het gif dat door de rest van de kapitalistische wereld rondwaart: efficiency van openbaar bestuur.

In Amsterdam lijkt het net als bij u, alsof iedereen de baas is over zichzelf. De macht van het volk is totaal. Elk huizenblok wordt bestuurd door een vereniging van eigenaren, elk stratenblok door een buurtvereniging, elk buurtenblok door een stadsdeelraad.

Met gepaste trots kan ik dan ook melden dat bij mijn ambtenarenapparaat net zoveel mensen werken als bij de Europese Commissie.Talloze adviesbureaus houden deze partijen aan de praat. Ze zijn ook door u in te huren. Neemt u gerust contact op met onze liaison.

Door ons –gepatenteerde, dat wel- getrapte systeem gebeurt het nooit dat burgers geen kans hebben om bezwaar aan te tekenen. Dat vergeten ze dus altijd. Als het besef komt, bedenken ze zich tegelijkertijd dat het hun eigen nalatigheid was. Geveinsde democratie, noemen wij dat intern met een duur woord. Mooi hè?

volgende week: stadsdelen als groeimotor voor de bureaucratie 

Lees ook:Nieuwe Chinacolumn Cohen: stadsdelen
Lees ook:Job Cohen waarschuwt China, vanaf nu wekelijks!
Lees ook:Keihard bewijs massavernietigingswapens in Syrië
Lees ook:Cohen wil wet Bibob veranderen
Lees ook:Bij de dood van Schelto Patijn

0 reacties op “Exclusief: Chinese column Cohen lekt uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.