Nieuwe Chinacolumn Cohen: stadsdelen

Het duurde even, maar via onze uitstekende Chinese contacten is hij nu toch binnen én vertaald: de tweede column van Job Cohen voor het Chinese partijblad Economic Weekly.

Stadsdelen: motor voor stabiele bureaucratische groei

De gevolgen van de kredietcrisis bereiken nu ook China. Massaontslagen vormen een groot risico voor uw heersend gezag. Uw regering doet er wat aan, ik hoop dat ook Amsterdam een steentje bij kan dragen in mijn vaste column.


Ni hao, mijn naam is Job Cohen, en dit is mijn tweede column in uw geliefde Economic Weekly. Mao-zij-dank verspreid op kosten van de partij, en dus niet onderhevig aan de grillen van de economische conjunctuur.

In Amsterdam houden we in perioden als deze ook niet van de conjunctuur. Ook wij kennen neergang. Om werkloosheid te beperken, hebben wij in het roerige begin van de jaren tachtig een bureaucratische meesterzet gedaan.

We vonden stadsdelen uit.

Een stadsdeel is niets anders dan een ambtelijke entiteit die dient als buffer tussen de burger en mijn bestuur. Tegelijkertijd is het een werkverschaffer van jewelste. Niet zonder trots wijs ik er nog maar eens op dat bij ons meer ambtenaren werken dan bij de Europese Commissie in Brussel. Op elke duizend inwoners stellen wij twintig ambtenaren te werk. Stelt u zich eens voor hoeveel werkloosheid we hiermee tegengaan, met onze ruim 755 duizend ingezetenen!

Het grappige aan de –u zult gauw vinden té- mondige burgers van Amsterdam is, dat ze nauwelijks kritiek leveren op dit bestel. Dat komt omdat we de stadsdelen inzetten voor eerstelijnshulp, zoals de verstrekking van identiteitspapieren. Ook zijn de stadsdelen verantwoordelijk voor kleine welzijnsprojecten in de buurt. Vraag een gemiddelde Amsterdammer naar stadsdelen, en hij zal zeggen dat hij het fijn vindt dat hij zo dicht bij huis zaken kan doen met de overheid.

U zult begrijpen, dat als er iets gebeurt dat burgers minder zint, ze meteen naar het stadsdeel rennen. Zo zijn ze immers geconditioneerd. Voor ons als centrale stadsbestuurders is dit een dankbare uitlaatklep voor maatschappelijke onrust. Tegenstanders kunnen er met al hun energie hun hart luchten, tot alle ophef wat gesust is en ze te horen krijgen dat ze bij het centrale stadsbestuur moeten zijn. Wij hebben onze antwoorden al voor kunnen koken. Kennis is immers macht.

Ik weet dat ook u last krijgt van mondige burgers, van protest, van werkloosheid. Waarom voegt u ook niet een bestuurslaag toe, die dit alles een beetje minder maakt?

Onze liaison informeert u graag over de mogelijkheden. U weet immers inmiddels: een kind boven de evenaar wordt later vaak een ambtenaar.

Lees ook Cohens eerste column

Lees ook:Exclusief: Chinese column Cohen lekt uit
Lees ook:Nederlandse economie lachertje van Europa
Lees ook:Heineken aangesproken op failliet Kooistra-café
Lees ook:Straatsburg blijft zetel Europarlement
Lees ook:Kooistra: rookverbod goed voor saneren horeca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.