Prins Bernhard onderhandelde stiekem ook over F16

Prins Bernhard heeft zich bemoeid met de aanschaf van de F16. Dat stelt Bert Kreemers van de Rijksuniversiteit Leiden, die vandaag promoveert op het onderwerp.

Het nieuws, dat saillant is omdat Bernhard na de Lockheedaffaire helemaal niet meer over vliegtuigjes praten mócht, staat in onderstaand persbericht van uitgeverij Balans. We plaatsen het integraal, zodat Willem Alexander op zijn blog kan deeplinken.

Prins Bernhard was niet alleen betrokken bij aankopen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed voor de Nederlandse krijgsmacht, maar spande zich ook in voor de aanschaf van de opvolger van de Starfighter voor de Nederlandse luchtmacht. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Bert Kreemers vandaag aan de Universiteit Leiden is gepromoveerd.

Eerst zette de echtgenoot van koningin Juliana zich in voor de Cobra van Northrop. De president-directeur van Northrop, Thomas V. Jones, logeerde bij bezoeken aan Nederland op paleis Soestdijk en maakte gebruik van  een dienstauto van de inspecteur-generaal van de koninklijke luchtmacht, een functie van prins Bernhard. Thomas V. Jones had eind januari 1974 een door de prins gearrangeerd gesprek met minister van Defensie Henk Vredeling. Enige tijd later werd de minister door prins Bernhard uitgenodigd voor een lunch op paleis Soestdijk. Daar was – tot ongenoegen van de onwetende minister Vredeling – ook de topman van Northrop aanwezig.

Na de keuze van de Amerikaanse luchtmacht voor de F-16 verlegde prins Bernhard zijn inspanningen voor de aanschaf van een Amerikaanse opvolger van de Starfighter naar General Dynamics, de bouwer van de F-16. Hij waarschuwde op 22 maart 1975 de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Henry Kissinger, dat problemen rond de landingsrechten van KLM in de Verenigde Staten moesten worden opgelost om de keuze op de F-16 als opvolger van de Starfighter in de Nederlandse luchtmacht mogelijk te maken (“The F-16 sale looks good to him if there are no political developments to cloud our bilateral relations.”). Prins Bernhard was in die tijd lid van de raad van commissarissen van KLM. Vredeling was niet op de hoogte van de lobby van prins Bernhard.

De Nederlandse regering besloot op 25 mei 1975, drie maanden na het gesprek van Bernhard met Kissinger, de F-16 aan te schaffen. De eindonderhandelingen met General Dynamics en de Franse vliegtuigbouwer Dassault over de aanschaf over een opvolger van de Starfighter waren eind maart 1975 nog in volle gang. De Nederlandse regering kreeg op 18 april 1975 een nieuw aanbod van Dassault en probeerde die dag van de Amerikanen extra concessies voor de aankoop van de F-16 los te krijgen. Dat laatste zou uiteindelijk tot niets leiden.

Lees ook:Nieuwe onthullingen over Prins Bernhard op komst
Lees ook:Koningin Juliana liep aan leiband Greet Hofmans
Lees ook:Cryptofoons voor kabinetsleden
Lees ook:Paul Fentener van Vlissingen overleden
Lees ook:Indonesië vertimmert Nederlandse residentie

Eén reactie op “Prins Bernhard onderhandelde stiekem ook over F16

  1. Sammie

    Wat betreft onze PRINS Bernhard

    Lockheed affaire
    Onecht kind
    Geld van OORLOGSLACHTOFFERS achterover gedrukt
    F 16 hoeveel heeft hij er aan over gehoude ??

    Er zal nog wel meer komen.
    Toffe peer hoor die prins

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.