Hoeren en snoeren met Shell op Sakhalin

De milieuvergunning van Shell voor het gasproject op het Oost-Siberische schiereiland Sachalin is ingetrokken, maar niet alleen walvissen, meerkoeten, en allerhande andere beestjes en bomen hebben te leiden onder de mijnbouw. Ook de lokale vrouwen, aldus een NGO.

Het Tsjechische Bankwatch deed met financiële steun van de Europese Commissie een onderzoek naar de gevolgen van de projecten Sakhalin-I en Sakhalin-II. (Hier het onderzoek, hier een samenvatting).

De oliemaatschappijen en hun onderaannemers verschepen duizenden mannen naar het afgelegen gebied om installaties en wegen te bouwen, en dat heeft een ontwrichtende werking op de samenleving daar, aldus het onderzoek. Op basis van enquêtes concludeert Bankwatch dat vrouwenhandel, prostitutie, aids en andere seksueel overdraagbare ziektes, seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen enorm zijn toegenomen. Kinderen lopen veel meer risico op ongelukken door de toename van het verkeer, met name zware trucks. De belangrijkste bron van inkomsten voor de lokale bevolking, visserij, is in het gedrang gekomen en mede daardoor is de criminaliteit gestegen, aldus het rapport.

Shell weerlegt in ieder geval dat de toename van aids op Sachalin door het invoeren van duizenden mannen komt. In de rest van Rusland verspreidt aids zich veel sneller, aldus de oliemaatschappij. Ook wijst de Shell op de snelle afname van de armoede in het afgelegen gebied. Waar in 2000 nog 42% van de bevolking arm genoemd kon worden, is dat nu nog maar 24%, aldus een woordvoerder van Sakhalin.

Foto: bankwatch.org, fotobijschrift:
The same location, main bed of the Kosaya River, 507,5 KP. The construction works are being realized in the water-protection zone of the river following July 15. Thus, Sakhalin Energy violates its commitments on impact mitigation during the spawning season. The water stream is blocked up with mud. During the abundant precipitation season the runoffs from adjacent slopes will add to the process. At the bottom of the page: an example of active erosion in the same place.

Meer olie:
Revolutiepoging Rusland; Shell en Exxon de pineut
Shell uit Ogoniland, Nigeria geschopt
Trafigura ontkent; ‘gifschip niet zo giftig’
Tegenvallende fraude van John Deuss

Lees ook:Amerika en BP nu ook de klos met Russisch gas
Lees ook:Durex dood? Crucell tackelt aids
Lees ook:Revolutiepoging Rusland; Shell en Exxon de pineut
Lees ook:Vrouw zoekt boer (in leenbank)
Lees ook:Sachalin hoofdpijndossier voor Shell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.